Kam yra naudojamas vaškas
|

Kai pagalvojate apie vašką, tikriausiai galvojate apie žvakes arba vaškuotą popierių, tačiau yra daug kitų vaško panaudojimo būdų. Todėl būtų labai įdomu ir naudinga pateikti bent keletą iš jų.
Lavos lempos
Lavos lempose esanti „lava“ iš tikrųjų yra spalvotas vaškas. Vašką kaitinant kaitrinei lemputei, jis ima plūduriuoti viršuje ir atrodo kaip lava. Keliaudamas į lempos viršų, vaško lašas pradeda vėsti. Kai vaškas atvėsta, jis krenta žemyn link dugno, kad vėl būtų įkaitintas. Tokiu būdu vyksta nuolatinis „lavos“ judėjimas.
Ledo ritulys
Ledo ritulio rituliai gali būti tepami vašku, kad būtų geriau valdomi ant ledo. Be to, vaškas padeda išvengti ledo ir sniego sankaupų ant ritulio paviršiaus.
Pakavimo medžiagos
Statistiniai duomenys rodo, kad vien Šiaurės Amerikoje kasmet sunaudojama apytiksliai 1,36 milijardai kilogramų vaško. O pusė viso šio vaško kiekio yra sunaudojama pakavimo medžiagoms.
Riedlentės
Riedlentininkai riedlentės apačią padengia vašku, kad būtų lengviau atlikti įvairius slydimo riedlente triukus.
Žvakės
Žvakės yra vienas seniausių vaško panaudojimo būdų. Romėnai 500 m. pr. Kr. pradėjo gaminti žvakes iš lajaus (gyvūnų riebalų). Šiandien žvakėms gaminti naudojama daug kitų vaško rūšių, įskaitant parafiną – pastarojo vaško kaina yra sąlyginai nedidelė, todėl parafinas tampa vienu iš populiariausių pasirinkimų šiandieninėje žvakių gamybos rinkoje.
Banglentės
Banglentininkai naudoja vašką ant banglenčių paviršiaus, kad būtų pasiektas geresnis sukibimas tarp lentos ir banglentininko kojų.
Kramtomoji guma
Kramtomosios gumos pagrindą sudaro elastomerai, derva ir maistinis vaškas. Dažniausiai naudojami kieti, aukštą lydymosi temperatūrą turintys vaškai, įskaitant mikrokristalinį ir kandelilų vašką.
Bičių vaškas
Bičių vaškas turi gydomųjų savybių. Jo antigerminacinės savybės gali padėti užgydyti nedidelius odos įpjovimus, įbrėžimus, įdrėskimus ir žaizdas. Be to, bičių vaškas gali suteikti odai papildomą apsaugos sluoksnį. Bičių vaško balzamo lūpoms naudojimas yra vienas geriausių būdų apsaugoti lūpas nuo suskeldėjimo.
Šokoladas
Parafino vaškas yra valgomas. Jo dažnai dedama į šokoladinius saldainius, kad jie būtų blizgūs ir išliktų kieti kambario temperatūroje.
Maisto produktai
Vaškas dedamas į vaisius ir daržoves, kad padėtų juos išsaugoti, apsaugoti ir suteikti blizgesio. Dažniausiai naudojamas karnaubo vaškas, tačiau naudojami ir kiti vaškai.
Papildomas įdomus faktas
Ar žinojote, kad žvakės buvo gaminamos iš karvių, vabzdžių ir banginių? Tai reiškia, kad žvakės ne visos buvo veganiškos! Viduramžiais Europoje žvakėms gaminti buvo populiarus lajus (šalutinis jautienos riebalų produktas). Žvakės taip pat buvo gaminamos iš vaško, pagaminto iš vabzdžių ir sėklų. Buvo gaminamas net iš spermaceto, gauto iš kašalotų. Žinoma, dabar žvakės dažniausiai gaminamos iš parafino, bičių vaško, sojų ir daugelio kitų vaško rūšių.